Транзитът на газ през Украйна към Турция и България беше спрян

...
Транзитът на газ през Украйна към Турция и България беше спрян
Коментари Харесай

Украйна спря транзита на газ за България и Турция - ще имаме ли проблеми?

Транзитът на газ през Украйна към Турция и България беше спрян заради стартирането на газопровода " Турски поток ". Това разгласи генералният шеф на оператора на газопреносната система на Украйна Серхий Макогон, представен от " Укринформ ".
" Що се отнася до Турския поток, мога да потвърдя, че доставките за България и Турция през Украйна към този момент не се правят. Всички заявки, които получаваме, са за Румъния и Молдова. Ние не транспортираме газ до клиенти в Турция посредством Трансбалканския водопровод ", цитира Макогон News.bg.
В същото време той добави, че към този момент е допустимо да се употребява Трансбалканския газопровод за противоположна доставка. " Не знам дали има търговски интерес към това, само че като оператор предоставяме такава опция ", сподели Макогон.
Въпросителна?
Съгласно плана за цената на природния газ за първото тримесечие на тази година, компонентата " цена на природния газ на входа на газопреносните мрежи " е сметната с вход " Негру вода ", а не " Странджа " - най-вероятно тъй като отчетът е юридически по-рано през годината. Но точка " Странджа " беше посочена от енергийния министър Теменужка Петкова два дни преди Нова година, която разгласи, че текат договаряния с Русия към този момент от там да се пресмята цената на съветския газ и това да докара до 5% поевтиняване на синьото гориво. В формалното известие от Министерството на енергетиката категорично се показва, че от 1 януари входната точка за доставка на природен газ за България става пункт за доставка " Странджа ". В плана на " Булгаргаз " пред КЕВР обаче се прецизира, че " Негру вода 2 и 3 " остават входни точки, в случай че се забави комерсиалната употреба на " Турски поток " и/или реализацията на неговото сухопътно предложение.
На експлицитен въпрос на Actualno.com по отношение на входната точка на съветския газ за България - дали тя към този момент е " Странджа ", изключително след оповестеното на 30 декември от Теменужка Петкова,.
Първата линия на газопровода " Турски поток " бе пусната на 8 януари и би трябвало да доставя газ в Европа, заобикаляйки Украйна. Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган откриха плана на гала в Истанбул. С него съветски газ ще доближава до България през Турция.
Според ръководителя на управителния съвет на НАК " Нафтогаз на Украйна " Андрей Коболев, вследствие на стартирането на " Турски поток " размерът на пренос на газ през територията на Украйна ще бъде понижен с 15 милиарда кубически метра тази година.
Макогон пресметна, че Украйна ще получава 450 милиона $ годишно по-малко след стартирането на " Турски поток ": " Това не може да се назова загуба, това е изгубен доход. Ние го оценяваме на към 450 милиона $ годишно... Просто няма да спечелим тези пари ", сподели Макогон, отговаряйки на въпросите на публицистите какви загуби може да понесе Украйна от стартирането на " Турски поток ". Още по тематиката можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР